KUNSTPROJECT: Pronkjewail op avontuur!

KUNSTPROJECT: Pronkjewail op avontuur!

foto’s: Cultuurclick Groningen

 

In 2015, het jubileumjaar in Stadskanaal -vanwege 250 jaar het Stadskanaal en 400 jaar Semslinie-, gebeurde er van alles op cultureel gebied in de Gronings en Drentse veenkoloniën. Heleen heeft deelgenomen aan de feestelijkheden door een mooi project voor de scholen te ontwikkelen. Uiteindelijk hebben rond de 400 kinderen mee mogen doen aan:

Pronkjewail op Avontuur

Het Project Pronkjewail op Avontuur –een educatief cultureel erfgoed project waarbij de omgeving betrokken werd- is een groot succes! Er zijn 18 Pronkjewailboeken gemaakt die rond hebben gereisd in de omgeving. In de boeken zijn lievelingsplekken gebundeld van leerlingen. Daarna heeft de groep het boek aangeboden aan een andere bewoner uit de omgeving van het Stadskanaal. Zo heeft burgemeester Boukje Galama, de kunstenaars van buro het Wilde Oosten(van de Social-Sofa bankjes), een pastor, bakker en vele anderen een boek ontvangen. Zij kregen de vraag om ook hun lievelingsplek te verbeelden in het boek om het daarna door te geven aan een ander.

Expositie

Op 9 oktober 2015 werd de expositie in het Streekhistorisch Centrum geopend door wethouder van onderwijs Stadskanaal Dhr. Hamster  waar, naast deze prachtige boeken ook andere kunstprojecten van de scholen uit het jubileumjaar 250/400 te zien waren. Na de expositie van de Pronkjewailboeken in Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, zijn de boeken in december 2015 en januari 2016 ook te zien geweest in de Openbare Bibliotheek te Stadskanaal. Inmiddels zijn de boekjes allemaal terug naar de eigenaars, de klassen die elk boekje waren gestart. Vele scholen laten deze pronkjuweeltjes permanent zien binnen hun school in vitrines e.d. Kortom om nog jaren van te genieten.

voor meer info over dit Project : https://www.facebook.com/PronkjewailopAvontuur