WORKSHOP Zines maken

WORKSHOP Zines maken

Zine, het woord is afkomstig van “magazine”, is een boekje met veel illustraties in kleine oplage. Veel illustratoren maken mooie Zines.  Het is superleuk om je eigen verhaal in (woord) en beeld in een waar boekje te zien welke je net zo vaak kunt reproduceren als je wilt! Heleen is fan en inspireert graag anderen hiermee.
In deze workshop maak je ( of leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs of onderbouw van het voortgezet onderwijs) een eigen Zine in zwart-wit. Te vermenigvuldigen via het kopieerapparaat tot de wenselijke oplage.

Deze workshop is goed te verbinden met het maken van verhalen. Dat kan in de workshop zelf, door korte teksten te maken bij de afbeeldingen welke je handgeschreven toevoegt aan het beeld. Of door op een ander moment (bijvoorbeeld in andere lessen) een verhaal te schrijven en de opmaak op aanwijzingen van Heleen uit te voeren en uitgeprint mee te nemen naar de workshop.

Heleen vertelt over het illustratorschap, over grafisch werken in zwart-wit, laat eigen werk zien, originelen en in drukvorm. Daarnaast zullen diverse manieren van werken in zwart-wit wordt besproken n.a.v. voorbeelden en instructie.

Materiaal:  fine-liner, rietpen, eventueel kroontjespen, Posca-stift en penseel met Oost-indische inkt op papier.

Afhankelijk van de voorbereidingstijd ( in de klas), het te maken verhaal of gemaakte verhalen en hoeveel tijd er na de workshop nog besteed kan worden aan de Zine, moet je rekenen op minimaal 2 tot 4 à 5 uur voor deze workshop.