CURSUS: Deskundigheidsbevordering kunsteducatie leerkrachten PO

CURSUS: Deskundigheidsbevordering kunsteducatie leerkrachten PO

Beeldende technieken heb je nodig om goede kunsteducatie in de klas te geven. Inhoud en techniek gaan bij goede lessen hand in hand. Maar voel jij je deskundig genoeg om jouw leerlingen de tools in handen te geven die ze nodig hebben bij kunstzinnige vorming?

Vanaf januari 2023 start een nieuwe praktische cursus! 

Kunsteducatie & beeldende technieken voor leerkrachten in het PO
(ook geschikt voor peuterleiders en studenten Pabo/onderwijsassistent) 10 bijeenkomsten op maandagavond ongeveer 1x per 2 weken.

 • data:      maandag 23 jan, 6 feb, 20 feb, 6 mrt, 13 mrt (optioneel, inhaalmoment) 20 mrt, 3 apr, 17 apr, 24 april (optioneel), 8 mei, 15 mei, 22 mei.
 • tijd:        19:30-22:00 uur.
 • kosten:  €350,- (incl. b.t.w.) excl. materialen. Materialenpakket t.w.v. €75,- bij te bestellen met daarin materialen ook voor gebruik thuis of op school .

Al 25 jaar geef ik lessen kunsteducatie op scholen aan leerlingen en leerkrachten. De afgelopen jaren merken we dat op de Pabo-opleiding lessen kunsteducatie en beeldende vorming te weinig aandacht krijgen om je als leerkracht voldoende deskundig te voelen om ook buiten de bekende paden te treden. Materiaalkennis blijft achter en daardoor ziet men te weinig de mogelijkheden om dit eenvoudig maar goed in te zetten in de klas. Sinds 2021 geef ik vanuit onze  gigalangegangenboerderij in Stadskanaal in een heerlijk ruim werkplaatsatelier o.a. trainingen kunsteducatie aan leerkrachten in een inspirerende omgeving.

Wil je echt deskundiger worden, alle mogelijkheden van deze materialen en gereedschappen ontdekken, begrijpen waarom kunsteducatie zo’n belangrijke bijdrage levert aan ontwikkeling van leerlingen in de toekomst?  Doe dan mee! Vanaf januari start de nieuwe cursus van 10 bijeenkomsten. Geen probleem als je de kennismakingscursus hebt gemist. We herhalen en duiken dieper in de materie. We volgen de aandachtspunten van het SLO waarbij het creatieve proces centraal staat.

Wat levert de cursus jou op?

 • Uitgangspunten kunsteducatie worden inzichtelijker. Door zelf op deze wijze les te krijgen en door actief over de theorie te sparren met vakgenoten en docent beeldend.
 • Goede beeldende lessen voor jou in de klas worden haalbaar . Door het eigen maken van de basis, veel lesideeën te krijgen en te praten over de praktische uitvoering.
 • Je ontwikkelt een natuurlijke manier van beeldend lesgeven. Door elke les zelf praktisch aan de slag te gaan met beeldaspecten en technieken begrijp je waar je heen wilt met de les.
 • Het maken van nieuwe lessen aansluitend bij jullie onderwijs op school wordt makkelijker. Doordat je samenhang ziet, begrijpt en in kunt zetten.
 • geweest
  Kennismakingscursus kunsteducatie & beeldende technieken
  voor leerkrachten in het PO  4 bijeenkomsten op maandagavond.
  data:     ma 10 okt, 24 okt, 14 nov, 28 nov
  tijd:       van 19:30-22:00 uur
  kosten:kennismakingsaanbieding: € 150
  De kennismakingscursus was een succes in oktober/november. In vogelvlucht werden 4 onderdelen van beeldende technieken en  het creatieve proces behandeld. Er werden tips uitgewisseld en ideeën verzameld.

Beide trainingen zijn los van elkaar te volgen!

In de cursussen worden de onderdelen tekenen, schilderen, collage en druktechnieken als leidraad genomen. Maar verbinden we deze technieken aan betekenisvolle lessen. We werken naar prentenboeken, sluiten aan bij het nieuws, zoeken naar mogelijkheden in samenhang met feestdagen/seizoenen en kijken naar thematisch werken. En tussendoor zal je steeds gevoed worden met voorbeelden en stromingen uit/in de kunst(geschiedenis) en de wereld van illustratoren. Opdat grote voorbeelden goed doet volgen.

technieken die we behandelen:

 • tekenen, met houtskool, pen, inkt, krijt, potlood/kleurpotlood, zie de mogelijkheden.
 • schilderen,  met plakkaatverf, acrylverf, aquarelverf, mixed media etc.
 • druktechnieken, monotype en linodruk, sjabloondruk, materiaaldruk etc.
 • collagetechnieken waarbij bovenstaande vaak worden gecombineerd tot mixed media technieken.

We werken vanuit mijn ruime werkplaatsatelier. Tijdens de kennismakingscursus werkten we met een diverse groep van verschillende scholen en lesgevers van verschillende groepen. Dit inspireert elkaar enorm. Je leert van elkaar en  kunt uitwisselen hoe jullie praktisch omgaan met kunsteducatie in de klas en op school. Waar loop jij tegenaan? Hoe lossen anderen dit op? Meld je daarom vooral aan met jouw collega(‘s)!

Ook zijn er mogelijkheden voor trainingen op maat. Bijvoorbeeld door 1 van de 4 techniekonderdelen als leidraad te nemen (tekenen, schilderen, druktechnieken, collage) of door bijvoorbeeld de mogelijkheden van kunsteducatie met prentenboeken te onderzoeken.

Voor verdere info kunt u hier een mail sturen of even bellen. Ik vertel u graag meer!

 

 

Facebookinstagram